مايکروسافت ويندوز (Microsoft Windows)، در فرهنگ رايانه عنوان سيستم عاملياست که
شرکت مايکروسافت آنرا برای رایانههای شخصی (PC) تولید کردهاست. این سیستمعامل، نسخههای متعددی دارد که از سال ۱۹۸۵ تاکنون به بازار عرضه شدهاند.
ويندوز ۹۵:
این سیستمعامل در آگوست ۱۹۹۵ از سوی مایکروسافت عرضه گردید. این سیستمعامل همراه با
اينترنت اکسپلورر ۴ عرضه شد. ویندوز ۹۵ به علت اینکه عضو زینپس ویندوز ۳ است تحت نام ویندوز ۴ نیز شناخته شده. برخی ویندوز ۹۵ را انقلابی در نرمافزارها و سیستمعاملهای کامپیوتر در زمان خود میدانند.
ويندوز ۹۸:
نسخه ویندوزی از
مايکروسافت که در سال ۱۹۹۸ ساخته شد و در واقع نسخه به روز شده ویندوز ۹۵ میباشد. (این ویندوز Memphis هم نامیده میشود) استفاده از این ویندوز بهطور گسترده در جهان وجود داشت و هماکنون هم مورد استفاده میباشد. از امکانات این میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مرورگر مستقل مایکروسافت همان اينترنت اکسپلورر
- توانایی فرستادن و گرفتن نامههای الکترونیکی
- سیستم فایل FAT۳۲ برای اولین بار در این سیستمعامل
- پشتیبانی از USB برای اولین بار در این سیستمعامل
- پشتیبانی از DVD برای اولین بار در این سیستمعامل
ويندوز ۲۰۰۰:
ویندوز ۲۰۰۰ سیستمعاملی برای کامپیوترهای شخصی (PC) است که توسط
شرکت مايکروسافت تولید شدهاست. این سیستمعاملگرافیکی در سال 2000 معرفی گردید و برای ایستگاههای کاری و سرورهای شبکه به کار میرود. ویندوز 2000 نسخه 5.0 از خانواده ویندوز NT میباشد.
ويندوز XP:
این نسخه از ویندوز در سال ۲۰۰۱ توسط
مايکروسافت عرضه شد و تا پایان سال ۲۰۰۶ انتشار یافت. البته تا چند سال بعد از توزیع نسخه این ویرایش Service Pack I و Service Pack II این محصول هم اضافه شد.اضافه شود که
شرکت مايکروسافت service pack III را تولید کرده و برخی از کاراییهای ویندوز vista را به آن اضافه کرده است. این ویندوز در دو نسخهٔ خانگی (home edition) و پیشرفته (professional) در بازار عرضه میشود.
ويندوز ويستا:
این نسخه در سال ۲۰۰۷ منتشر شد.این نسخه از ویندوز تقریباً محیطی متفاوت با XP داشت و در ابتدا کار کردن با آن دشواری هایی برای کاربرانی که از XP استفاده میکردند داشت؛ و دلیل آن هم تغییرات بهوجود آمده در آن بود که البته این سختی طبیعی هم بود، همانطور که زمانی که کاربران برای اولین بار دست از ویندوز 98 کشیدند و دل به XP دادند چنین مشکلات و دشواریهایی برای آنها وجود داشت. همچنین باید گفت که واقعاً
مايکروسافت سعی کرده است تا در این سیستم عامل، سنگ تمام بگذارد، و ویستا را به بهترین نحو طراحی نماید. هرچند در عمل ویستا مشکلاتی به همراه داشت (که در سیستم عامل بعدی مایکروسافت، یعنی 7 رفع شد.) از نکات مثبت این سیستم عامل می توان به سرعت خوب و رابطگرافیکی بسیار عالی با محیطی خستگی ناپذیر برای کابر و همچنین سرعت بالای آن در اینترنت و شبکههای بیسیم اشاره نمود. این نکات مثبت زمانی آشکار خواهد شد که کامپیوتر شما دارای یک پردازنده قدرتمند (و ترجیحاً دوهستهای)و کارتگرافیکی بالا و حداقل رم یک گیگابایت و فضای هارددیسک حداقل به میزان 15 گیگابایت باشد. البته مقداری 5 گیگابایت از این فضای 15 گیگابایتی که گفته شده می توان گفت که بهصورت فضای خالی بوده و برای انجام عملیات (پروفایل، هایبرنت که دیگر در این ویندوز بجای استندبای آمده است و...) ویندوز لازم است.
ويندوز ۷:
این نسخه از ویندوز جدیدترین نسخه از ویندوز است که گفته میشود سرآغاز نسل جدیدی از ویندوز میباشد که بیشترین تغییرات را از بدو پیدایش ویندوز داشته است. این ویرایش ویندوز در حال حاضر بهصورت رسمی عرضه شده است.
ويندوز ۸:
ویندزو هشت از سیستم های مبتنی بر معماری system-on-a-chip و پردازنده های AMR پشتیبانی می کند. این بدان معنی است که قرار است یک سیستم عامل برای همه چیز داشته باشیم. مثل اینکه قرار است ویندوز هشت علاوه بر دسک تاپ و لپ تاپ ها، بر روی تبلت ها و دیگر ابزارهایی که از این معماری استفاده می کنند، قابل استفاده باشد.
برنامه های قدیمی هم روی ویندوز هشت کار می کنند. قرار است که تمامی برنامه های تحت ویندوز سون و شاید ویندوزهای قبلی به راحتی در ویندوز هشت قابل استفاده باشند و شما نیازی به خرید یا به روز رسانی نرم افزارهای ویندوز سون نخواهید داشت. اما معلوم نیست که این قابلیت شامل تبلت ها و دیگر ابزارها هم می شود یا خیر.
ویندوز هشت سازگارترین سیستم عامل بازار با قابلیت لمسی صفحات نمایش ابزارهای مختلف خواهد بود. مایکروسافت به خوبی می داند که ذائقه مخاطب در حال تغییر به سمت تبلت ها، لپ تاپ های صفحه لمسی و کامپیوترهای All-in-one با صفحه تمام لمسی است. موس و کیبرد هم کم کم نفس های آخر را می کشند. در ویندوز هشت تمامی برنامه ها بدون نیاز به صفحه کلید و موس، تنها با قابلیت چند لمسی و صفحه کلید مجازی کار خواهند کرد.
شیوه طراحی و کار برنامه ها تغییر کرده است. مایکروسافت می گوید که با استفاده از جاوااسکریپت و HTML5 برنامه هایش را (که در اینجا App نامیده می شوند) به شیوه خاصی طراحی کرده است. این برنامه ها تا حد زیادی به وب اپلیکیشن ها و برنامه های تلفن های هوشمند وتبلت ها شبیه شده اند.